25 ən təhlükəli ərzaq – SİYAHI

İnsan səhhəti üçün ən zərərli 25 ərzağın və qidanın siyahısı açıqlanıb.

Yenicag.az həmin siyahını təqdim edir.

1. Kolbasa və sosiska. Tərkibindəki təhlükə: nitrat, ifrat miqdarda duz

2. Qızardılmış qidalar. Tərkibindəki təhlükə: hidrogenizə olunmuş yağlar

3. Pop-korn. Tərkibindəki təhlükə: transyağlar

4. Çips. Tərkibindəki təhlükə: monosodium qlütamat

5. Şəkər.

6. Sosiskalı sendviç və ya buterbrod. Tərkibindəki təhlükə: duz, qida boyası “Orange B”

7. Toyuq naqqeti. Tərkibindəki təhlükə: deqliserid, qida boyası “Red #40” (gıda boyası), karragen

8. Kofe kremi. Tərkibindəki təhlükə: titan-dioksid, transyağlar, şəkər

9. Ağ un. Tərkibindəki təhlükə: xlor dioksid

10. Dondurulmuş balıq və dəniz məhsulları. Tərkibindəki təhlükə: tert-bütilhidrokinon

11. Margarin. Tərkibindəki təhlükə: transyağlar, soda-sorbat, soya yağı, qida boyası

12. Şirniyyat. Tərkibindəki təhlükə: işlənmiş karbohidratlar, şəkər

13. Turşular. Tərkibindəki təhlükə: duz, potaş benzoatı

14. Hindtoyuğundan məmulatlar. Tərkibindəki təhlükə: arsenium

15. Somon balığı. Tərkibindəki təhlükə: polixlorid-bifenil

16. Maffin. Tərkibindəki təhlükə: soya yağı, fruktozalı qarğıdalı məti, transyağlar

17. Şokoladlı qidalar. Tərkibindəki təhlükə: polisorbat 60

18. Quru meyvə. Tərkibindəki təhlükə: sulfit

19. Kek məti. Tərkibindəki təhlükə: fruktozalı qarğıdalı məti

20. Dondurma. Tərkibindəki təhlükə: soya yağı, titan-dioksid, süni rəngləndiricilər

21. Salat sousu. Tərkibindəki təhlükə: sodium karboksimetil selüloz

21. Şokoladlı qranullar. Tərkibindəki təhlükə: şəkər, qarğıdalı məti, sorbitol, soya yağı, BHT

22. Konservləşədirilmiş şorba. Tərkibindəki təhlükə: monosodyum glutamat

23. Bulyon kubikləri. Tərkibindəki təhlükə: monosodyum glutamat

24. Dondurulmuş yarımfabrikatlar. Tərkibindəki təhlükə: soda, transyağlar

25. Jele və ya marmelad. Tərkibindəki təhlükə: şəkər, qida boyası, pektin/Milli.az/

COP29