Dietoloqlar bildirir ki, bəzi pəhrizlər təhlükəli hesab oluna bilər.
Yenicag.az xəbər verir ki, son illərdə arıqlamaq üçün ən populyar pəhrizlərdən biri karbohidratların xaric edilməsinə əsaslanan “keto” pəhrizidir. Onun məqsədi bədəndə qlikogen çatışmazlığı səbəbindən aktiv yağ yandırmağa başlamaqdır. Bununla belə, dietoloqlar hesab edir ki, “keto” pəhrizinin mənfi cəhətləri var.
Cəmi 3-4 həftə belə pəhrizdən sonra zərərli xolesterinin səviyyəsi yüksəlir, ürək-damar xəstəlikləri və böyrəklərdə daşın əmələ gəlməsi riski artır. Bağırsaqların fəaliyyətində problemlər yaranır. Mütəxəssislərin fikrincə, müasir tibbdə “keto” pəhrizi artıq arıqlamaq üçün bir yol hesab edilmir. Eyni zamanda, dietoloqlar qeyd edir ki, karbohidratların məhdudlaşdırılması insulin müqaviməti olan xərçəng xəstələri üçün vacibdir, lakin şəkərdən tamamilə imtina etmək mümkün deyil.
Bu pəhrizdə insanlar adətən yalnız 8 saat müddətində yemək yeyirlər, qalan 16 saat isə pəhriz edirlər. Ancaq məlumdur ki, biz nə vaxt yediyimizə görə deyil, nə qədər yediyimizə görə arıqlayırıq.
Mütəxəssislər həmçinin, mono-dietdə təxminən bir aydan sonra orqanizmdə müxtəlif maddələrin çatışmazlığı yaranmağa başlayacağını bildirib. Buna görə də qidalanma balanslı olmalıdır. Bədənin normal işləməsi üçün vitaminlər və mikroelementlər alması lazımdır, lakin mono-diet əks təsir göstərir./unikal