Ürək sağlamlığını qorumağın asan yolu tapılıb.
Yenicag.az xəbər verir ki, duzlanmamış qoz-fındıq yemək ürək xəstəliyinin dərmanıdır. Bu barədə İsfahan Kardiologiya Tədqiqat İnstitutunun (İran) alimləri Parisdə (Fransa) Avropa Kardiologiya Cəmiyyətinin konqresində məlumat veriblər. Mütəxəssislərin fikrincə, fındıq, qoz və badamın həftədə iki dəfə istifadəsi, iki həftədə bir dəfə qoz-fındıq istifadəsi ilə müqayisədə ürək-damar xəstəliklərindən ölüm ehtimalının 17 faiz azalması ilə əlaqələndirilir. Ayrıca, alimlər təzə və duzlanmamış meyvələrin faydalarını qeyd edirlər.
Elm adamları, 12 yaşdan yuxarı 35 yaşdan yuxarı 5432 insanın yemək vərdişlərini izləyərək oxşar nəticələrə gəliblər. Mütəxəssislər tərəfindən alınan nəticələr respondentlərin yaşı, cinsi, təhsili, siqaret çəkmə və fiziki fəaliyyəti nəzərə alınmaqla düzəldilir. Tədqiqat müəllifləri qeyd edirlər ki, Avropa Kardiologiya Cəmiyyətinin tövsiyələrinə əsasən gündəlik 30 qram fındıq qəbulu sağlam bəslənmənin əlamətidir. 2016-cı ilin dekabr ayında beynəlxalq bir qrup BMC Medicine jurnalında gündə təxminən 20 qram fındıq yeməyin xərçəngə və ya ürək xəstəliklərindən ölümə səbəb olma ehtimalına dair bir məqalə dərc edib./ölkə.az/