DİQQƏT: Övladınızın zehnini açacaq 10 qida

Övladlarının məktəbdə yüksək nəticə göstərməsini istəyən valideynlər diqqətli olun.

Yenicag.az xəbər verir ki, dietoloq Məryəm Berrin Akdan zehni açan və yaddaşı gücləndirən 10 qidanın adını açıqlayıb.

Yumurta: Yumurta yaxşı protein mənbəyidir, həmçinin, yaddaşın inkişafında mühüm rol oynayır. Hər gün 1 qaynadılmış yumurta səhər yeməyindən əskik olmamalıdır.

Balıq: Yağlı balıqlara beyinin inkişafı üçün zəruri olan omega-3 yağ turşuları daxildir. Uşaqlar həftədə iki dəfə balıqla qidalanmalıdır.

Yağlı toxumlar: Badam, fındıq, qoz, fıstıq beyin və yaddaşın inkişafında mühüm rol oynayır.

Təmizlənməmiş taxıllar: Bulqur və yulaf kimi təmizlənməmiş taxıllar, sinir sistemini sağlamlaşdıran bol miqdarda lif və vitamin B ilə zəngindir.

Paxlalı bitkilər: Zülal mürəkkəb karbohidratlar və liflə zəngindir. Paxlalı bitkilər həftədə iki dəfə uşaqların qida rasionuna daxil edilməlidir.

Çiyələk, böyürtkən, qırmızı qarağat: Bu meyvələr A və C vitaminləri ilə zəngindir. Tədqiqatlar bu meyvələrin yaddaşı gücləndirdiyini göstərir. Bu meyvələr qəlyanaltı kimi də istifadə edilməlidir.

Rəngli tərəvəzlər: Pomidor, yerkökü, ispanaq beyin hüceyrələri üçün güc və sağlamlıq mənbəyidir.

Süd məhsulları: Süd məhsullarından ibarət qidalar D vitamini və kalsiumla zəngindir, beyinin elastikliyini təmin etməklə həm də inkişafına kömək edir.
Süd içməyən uşaqlar üçün qatıq, ayran, kefir və ya südlü desertlərə üstünlük verilə bilər.

Ət: Ətdəki dəmir, uşaqların enerji və yaddaşı üçün vacib mineraldır. Buna görə uşaqlar həftədə iki dəfə ət yeməlidir.

Zəncəfil: Zəncəfil beyinin inkişafına kömək edir. Zerdeçal, Alzheimer, Parkinson, depressif xəstəliklərdə də təsirli rol oynayır və hüceyrələrin yaşlanmasını gecikdirir.

Samirə Əliyeva

COP29