“Plastik kəsmə löhvələri xərçəng yaradır”.
Yenicag.az xəbər verir ki, bunu türkiyəli qida mühəndisi Emir Kaboğlu deyib. O bildirib ki, ağacdan hazırlanan taxta lövhələr daha təhlükəsizdir.
“Taxta kəsmə lövhələrinin səthi bakteriyaları taxtanın içinə doğru çəkir. Təkrar istifadədə isə bu bakteriyalar içəriyə həbs olur. Xüsusilə salmonella kimi ölümcül bakteriya növünə diqqət etmək lazımdır.
Plastik doğrama lövhələrdə isə belə deyil. Bakteriyaların çoxu səthdə yığılır. Xüsusilə bıçaq izlərindən dolayı aradakı boşluqlara yerləşən bakteriyalar yuyulsa da, yenə tam təmizlənmir. Odur ki, plastik doğrama lövhələrindən istifadəni tövsiyə etmirik.
Plastik qabların zərərlərini bilməyən yoxdur. Hətta yeməkləri mümkün olduqca şüşə qablarda almaq istəyirik. Ucuz plastik doğrama lövhələrində hər hansı məhsulu doğrayan zaman qopan hissələr birbaşa qidaya qarışır. Yəni kanserogen maddələri öz əllərimizlə ərzaqlara qatırıq. Odur ki, plastik taxtalardan uzaq durun”.
Mütəxəssis sonda əlavə edib ki, ağacdan hazırlanmış kəsmə lövhələri isti su və şampunla yumaq lazımdır.
“İstifadə etdikdən sonra dərhal yuyun, qidanın üstündə qurumamasına diqqət edin. Ət, toyuq xüsusilə soyuducudan yeni çıxmış ət məhsullarını kəsdikdən sonra lövhəni yumadan heç nə kəsməyin. Köhnəlmiş, kif basmış, deformasiya olmuş ağac lövhələri yenisiylə dəyişdirin. Həftədə ən az 1 dəfə taxta lövhələrə az miqdarda su səpərək 5 dəqiqə mikro dalğalı sobada saxlayın”.