Qarpızın zəhərli olduğunu göstərən 5 üsul: Bu qarpızları almayın

Qarpızın yetişdirilməsi prosesində gübrədən çox istifadə edilməsi onun tərkibindəki nitrat səviyyəsini artıra bilər.

Yenicag.az xəbər verir ki, nitrat hüceyrələrinin artıq olması insan bədənində toksik maddə kimi yığılır və bu zəhərlənməyə səbəb olur.

Aşağıdakı 5 üsul ilə qarpızın zəhərli və ya sağlam olduğunu aydınlaşdıra bilərsiniz.

1. Əgər qarpızın qabığı sarıdırsa onda tərkibində nitrat hüceyrələri yüksəkdir. Bu zaman qarpızı kəsin. Əgər iş qismi də sarı rəngdədirsə o zəhərlidir. Qabıq hissəsinin ağ olması qarpuzun zəhərli olmaması deməkdir.

2. Qarpızda deşiklər varsa almayın.

3. Göbək hissəsində boşluq olan qarpızları yeməyin.

4. Qarpızın bir dilimi9ni suya qoyun. Bir müddət gözləyin. Əgər su parlaq və pəmbə rəng alarsa, bu qarpızın zəhərli olduğu deməkdir.

5. Yüngül qarpızlar sağlam deyil. Qarpızı qaldırın və ölçüsünə görə çəkisinə diqqət edin. Ağırlığı azdırsa, zərərlidir, almayın.

COP29