Pəhrizdə meyvə və digər qidaların olmaması yuxu keyfiyyətinin pisləşməsinə və yuxu müddətinin qısalmasına səbəb ola bilər.
Yenicag.az xəbər verir ki, bu barədə “The Conversation” məlumat yayıb.
ABŞ alimləri 2011-ci ildən 2016-cı ilə qədər aparılan sorğuların məlumatlarını təhlil ediblər. Onlar müəyyən ediblər ki, kifayət qədər meyvə, tərəvəz, paxlalılar və tam taxıl istehlak etməyən insanların yuxu müddəti daha az olur. Daha sonra tədqiqatçılar 21-30 yaş arası mindən çox insan üzərində ayrıca təhlil aparıblar. Onlayn təlimat vasitəsilə onlara meyvə və tərəvəz istehlakını artırmağa kömək edilib. Pəhrizlərini dəyişdirməyi bacaranlar üç aydan sonra yuxu keyfiyyətinin yaxşılaşdığını və yuxusuzluq əlamətlərinin azaldığını bildiriblər.
Bu tədqiqatların müəllifləri həmçinin digər tədqiqatların sağlam qidalanma ilə daha yaxşı yuxu keyfiyyəti arasında əlaqə olduğunu göstəriblər.
Yağlı balıq, süd məhsulları, kivi, giləmeyvə (albalı, çiyələk və qaragilə), qoz və badam, banan da yuxu üçün faydalar yüksəkdir. Onların istehlakının təsirlərindən biri beyində yuxu-oyanma dövrlərinin mühüm tənzimləyicisi olan melatonin istehsalının artmasıdır. Liflə zəngin qidalar (lobya və yulaf) və bəzi zülal mənbələri, xüsusən triptofan amin turşusunda yüksək olanlar (məsələn, quş əti) də yuxunun yaxşılaşmasına kömək edir. Faydalı ola biləcək fərdi qida maddələrinə maqnezium, D vitamini, dəmir, omeqa-3 yağ turşuları və manqan daxildir.
Bəzi qidalar yuxu keyfiyyətini poza bilər. Burger, kartof qızartması və işlənmiş qidalarda olanlar kimi doymuş yağlar yavaş yuxunun mühüm mərhələsini azalda bilər. Ağ çörək və makarondan alınan təmizlənmiş karbohidratlar tez həzm olunur. Onları axşam yeməyində istehlak etmək gecə aclıqdan oyanmağa səbəb ola bilər.
Alkoqolun ilkin sakitləşdirici təsiri yuxuya getməyi asanlaşdırsa da, yuxu rejimini pozur, əsas yuxunu azaldır və gecə oyanmalarının sayını artırır. Yatmazdan altı saatdan az əvvəl kofein içmək də yuxuya getməyi çətinləşdirə bilər, çünki o, sizi yuxulu edən adenozin hormonunu bloklayır.