!Reklam
!Reklam – Sol
Koronavirus
!Reklam – Sag
!Reklam – Arxiv

Hansı ölkədə nə yemək LAZIMDIR?

!Reklam – Yazi

Hər ölkənin öz milli mətbəxi var. Mətbəx interyerin dünyanın müxtəlif yerlərində fərqli olduğunu bilirdinizmi? Mənsub olduğu torpaqda hər yeməyin dadı fərqlidir.

Yenicag.az xəbər verir ki, mətbəxləri ilə məşhur olan ölkələrin mütləq dadılması lazım olan yeməklər bunlardır:

1. Vyetnam

Uzaq Şərqin ən xüsusi mətbəxlərindən biri olan Vyetnamda əsas inqrediyentlər karides, balıq, düyü, yerli otlar, Tay reyhan, meyvə və tərəvəzlərdir.

Goicuon – Bu yay rulosu keşniş, göyərti, qiymə ət, karides və ya cır ilə hazırlanır.

Pho – əriştə şorbası

ChaCa – Kərə yağında soğanla qızardılmış ağ balıq əti.

Nə içməli? – Jasmin çayı, güclü buzlu qəhvə və limonlu buzlu çay

2.Yunanıstan

Yunan salatı

Souvlaki – bir növ şiş kabab, ət növü, demək olar ki, hər yerdə küçə yeməyi kimi istifadə olunur və satılır.

Musaka – Badımcan üzərində kartof və beşamel sousu ilə hazırlanır. Olduqca ağır yeməkdir

Nə içməli? – Ouzo, tsipouro

3. İtaliya

İtalyan mətbəxi üç əsas qrupa bölünür; xəmir məhsulları (pizza, makaron və s.), Aralıq dənizi (otlar, göyərti və təzə tərəvəzlər) və dəniz məhsulları (balıq, xərçəngkimilər və bütün dəniz canlıları). Bununla belə, onların hamısının üç ortaq nöqtəsi var; pomidor, çörək və zeytun yağı.

Pizza – Margherita, Quattro Formaggi, Speck e Mascarpone və saysız-hesabsız pizza variantları.

Makaron – Carbonara, Pesto, Cacio e pepe və Amatriciana ən yaxşı makaronlardan bəziləridir.

Caprese – , “Cuordi Bue” pomidoru və sızma zeytun yağı ilə bir dilim təzə italyan çörəyi… Sadə və olduqca yüngül.

Nə içməli? – Limoncello və San Pellegrino suyu

4. Tailand

Tailand kimi demək olar ki, bütün Uzaq Şərq ölkələrində yeməklərin əsas tərkib hissəsi düyüdür. Əslində, yemək üçün Tay sözünün hərfi tərcüməsi “düyü yemək” deməkdir. Tailand yeməklərinin turş, duzlu, acı və şirin dadları üstünlük təşkil edir.

Tom Yam Goong – Limon, kalqan, laim, bibər, hindistan cevizi, karides ilə hazırlanmış qaymaqlı şorba

Pad Thai – Tofu, yumurta, tamarind istifadə edərək qızardılmış düyü əriştə yeməyi

Som Tam – Ədviyyatlı yaşıl papaya salatı

Nə içməli? – Şəkər qamışından distillə edilmiş Sang Som.

5. Yaponiya

Dünyanın ən məşhur mətbəxlərindən biri olan Yaponiyanın suşi, saşimi, unaqi kimi yeməklərinə rast gəlmək mümkündür.

Tempura – qovurma

Vaqaşi – Qırmızı lobya pastasından hazırlanmış desert

Unagi – İlan balığı

Soba və Udon – Yapon əriştəsi

Nə içməli? – Sake və çay

6. Ukrayna

Borşun orijinal reseptinin, yəni borşun Ukraynaya aid olduğu deyilir. Bu şorba ölkəmizidə də tez-tez hazırlanır, lakin Ukrayna, Rusiya, Gürcüstan və Qarsda borş reseptləri bir-birindən xeyli fərqlənir.

Borş – Ət və çuğundur, həmçinin çoxlu tərəvəz və göyərti ilə hazırlanmış çox məşhur şorba.

Vareniki – ravioli növü. Kartof, kələm, pendir və albalı kimi müxtəlif maddələrlə hazırlana bilər.

Zrazi – Tərəvəzlə doldurulmuş dana kotleti

Nə içməli?- Gorilka, qara çay, zoğal suyu

7. İspaniya

Çox mürəkkəb bir mətbəx olan İspaniyanın yerli yemək mədəniyyəti bölgələrə görə dəyişir. Əsasən küçə yeməklərinə tələbat olsa da, dünyanın ən məşhur restoranlarından bəziləri də İspaniyada yerləşir.

Paella – dəniz məhsulları ilə hazırlanmış ispan risotto.

Tapas – ənənəvi İspan qəlyanaltısı

Jamon – bir növ donuz əti

Nə içməli? – sangria

8. Fransa

Dünya mətbəxinin paytaxtı kimi qəbul edilən Fransada yeməklərin məzmunu və təqdimatı sənətlə eyniləşdirilir. Kruasan və qəhvə ilə səhər yeməyi, kişmiş piroqu, baget çörəyi və madelen kimi dünyada ən çox istehlak edilən qidalar fransız mənşəlidir. Daha çox fransız olan soğan tortu və balıq şorbası yalnız fransız aşpazlarının müvəffəqiyyətlə idarə edə biləcəyi reseptlərdir.

Rokfor – Mavi rənginə və pis qoxusuna baxmayaraq, dünyanın ən məşhur pendiri olmağı bacarmışdır.

Bouillabaisse – Fransız üslubunda balıq şorbası.

Tərtər – zeytun yağı və ləzzətlərlə süfrəyə verilən çiy ət və ya balıq

Croque – Fransada səhər yeməyi dedikdə ağlınıza kruvasanlar gəlsə də, əsl səhər yeməyi süfrələri qızardılmış yumurta və vetçina və ərinmiş pendirli fransız tostu ilə hazırlanır.

9. İsveçrə

Fransız, alman və italyan mətbəxlərinin təsiri altında olan İsveçrədə indi hansı yeməyin yerli olduğunu deşifrə etmək demək olar ki, mümkün deyil. İsveçrəyə gəlincə, birinci yerdə şokolad, ikinci yerdə pendir gəlir və sıralama adama görə dəyişir.

La Fondue – Çörəyi ərinmiş pendirə batıraraq yeyilir.

Les Röstis – Qovrulmuş Kartof

La longeole – Ənənəvi İsveçrə kolbasa.

Şokolad – Dünyanın ən yaxşı şokoladları İsveçrədə hazırlanır.

Nə içməli? – Rivella

10. Monteneqro

Mərkəzi Avropanın aparıcı mətbəxlərindən biri olsa da, Monteneqronun çatışmayan yeganə cəhəti populyarlıqdır. İtalyan ləzzətlərində rus yeməklərini müşayiət edən fransız çörəklərinə əlavə olaraq xüsusi pendirlər, müxtəlif şorbalar və xüsusilə ət yeməklərindən ibarətdir.

Polenta – Misir yeməyi

Doldurulmuş Bibər – Doldurulmuş Bibər reseptlərimizdən fərqi tərəvəz və qaymaqlı sousla təqdim edilməsidir.

Skorup – Duzlu kəsmik

Plieskavitsa – Qarışıq qril növü.

Nə içməli? – türk qəhvəsi və bozaya üstünlük verilir./unikal.az/

www.yenicag.az

198
!Reklam – Single 02
Ads
www.veteninfo.com
!Reklam – Arxiv