Həddindən artıq duzlu qidalar bağırsaq mikrobiomunun tərkibini dəyişdirə bilər ki, bu da öz növbəsində ürək-damar xəstəliklərinin və diabetin inkişaf riskinin artmasına səbəb olur.
Yenicag.az xəbər verir ki, Vaşinqton Universitetinin Tibb Məktəbindən qastroenteroloq Kristofer Damman duzlu qidaların bağırsaq mikrobiomuna zərərli təsirlərindən ətraflı danışıb.
Onun sözlərinə görə, konservləşdirilmiş qidaların istehlakı son onilliklərdə bütün dünyada kəskin şəkildə artıb.
“Duz qan təzyiqinin artmasına səbəb olur ki, bu da insult, infarkt və ürək və qan damarlarının digər patologiyalarının ehtimalını artırır. Həmçinin, artıq duz lifin emalı zamanı əldə edilən faydalı bağırsaq mikroblarının və mühüm metabolitlərin həcmini azaldır. Hansı ki, orqanizmdə iltihabi prosesləri gücləndirir, müxtəlif orqan və sistemlərin fəaliyyətini pisləşdirir.
Tez-tez bağırsaq mikrobiomunda dəyişikliklər bir anda bir neçə yan prosesə və ciddi xəstəliklərə səbəb olur. Xüsusilə diabet, piylənmə, qaraciyər yağlanması kimi metabolik pozğunluqlar inkişaf edir. Bu yaxınlarda Alzheimer xəstəliyinin və digər neyrodegenerativ xəstəliklərin inkişafında hansı amilin ölümcül ola biləcəyindən danışdıq. Bu, iltihaba səbəb olan yağ damcılarının beyin hüceyrələrində toplanmasıdır”, – deyə qastroenteroloq ifadə edib.
www.yenicag.az