Proteinlə zəngin pəhrizlər toxluq hissini artırır və ümumi kalori istehlakının aşağı proteinli pəhrizlərdən daha az olmasını təmin edir. Xüsusi lif tərkibli qidalar həzm sistemindəki qida maddələrinin axını yavaşlatmaqla daha uzun müddət tox qalmağınıza kömək edir.
Yenicag.az xəbər verir ki, enerji sıxlığı az olan qidalardan ibarət yemək öz çəkisinə nisbətən az miqdarda kalori ehtiva edir. Buna görə də, bu az enerjili qidalar daha az kalori istehlak edərkən daha dolğun hiss etməyimizə kömək edir.
– Qaynadılmış kartof
Kartof yüksək miqdarda karbohidrat ehtiva edir. Ona görə də arıqlamaq istəyərkən ümumiyyətlə kartofdan uzaq oluruq. Bununla belə, belə bir vəziyyət var; Yüksək karbohidrat tərkibinə əlavə olaraq, kartofda bol vitamin, lif və davamlı nişasta var. Dayanıqlı nişasta ilə adi nişasta arasındakı fərq onun iki dəfə az kalori ehtiva etməsidir. Belə ki, siz kartof yeyərkən qramı 4 deyil, 2 kalori sərf edirsiniz.
– Yumurta
Yumurta son dərəcə qidalı qida növüdür. Onun strukturunda çoxlu amin turşuları var. Hətta yumurtanın sarısı da zəngin qida mənbəyidir. Yumurtanın tərkibindəki doqquz müxtəlif növ amin turşusu onu doyurucu və əvəzolunmaz qida maddəsi edir.
– Yulaf
Yulaf əzməsi, doyurucu təsiri səbəbiylə xüsusilə səhər yeməyində tez-tez istehlak edilən bir qida maddəsidir. Onu bu qədər məmnun edən strukturunda suyu udan zəngin lif tərkibidir. Səhər yeməyi süfrəsindən tam doymuş oyanmaq istəyirsinizsə, süfrənizdən yulaf əzməsini qaçırmayın.
– Paxlalılar
Lobya, noxud, mərcimək… Paxlalılar yüksək lif və zülal tərkibi ilə aclığı aradan qaldıran enerjiyə qənaət edən qidalardan biridir. Onlar təkcə çəkini saxlamağa deyil, həm də doyurucu yemək yeməyə kömək edir. Bunun səbəbi onların strukturlarında zəngin kalium, dəmir, fol turşusu və maqnezium tərkibidir.
– Alma
Alma olmadan balanslaşdırılmış qidalanma mümkün deyil. Tədqiqatlara görə, meyvə istehlakı minimum kalori qəbulu və çəki nəzarəti ilə əlaqələndirilir. Yalnız bir alma yemək aclığınızı yatırmaq üçün təsirli bir yoldur; Bunun səbəbi almanın tərkibindəki pektin maddəsidir. Pektin həzmi gecikdirən suda həll olunan lifdir. Almanın 85%-nin su olduğunu nəzərə alsaq, kalori qəbul etmədən toxluğu necə təmin etdiyini daha yaxşı görə bilərik.
– Sitrus
Tərkibində yüksək su olan qida maddələrinə başqa bir nümunə sitrus ailəsinə aid meyvələrdir. Qreypfrut və portağal sizi doydurmağa kömək edir. Araşdırmalara görə, gündə üç dəfə yarım qreypfrut istehlakı arıqlamağı sürətləndirir və belin əhəmiyyətli dərəcədə incəlməsinə səbəb olur.
– Balıq
Omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngin olan balıqlar, artıq çəkili və ya obez insanlara daha toxluq hissi verə bilər. Bundan əlavə, balığın quruluşunda olan yüksək keyfiyyətli zülallar da bu təsirə müsbət təsir göstərir.
– Qatıq
Qatıq sağlam qida siyahılarının əvəzolunmaz maddələrindən biridir. Səhər yeməyi, nahar və ya şam yeməyi; Günün istənilən vaxtı, istədiyiniz kimi qatıq yeyə bilərsiniz – məsələn, adi və ya bəzi meşə meyvələri ilə. Yüksək probiotik tərkibli qatıq, tərkibindəki sağlam bakteriyalar sayəsində həzm sistemini təmizləyir. Bədənin yağ yandırmasına da kömək etdiyi üçün, gündəlik rutininizə bir az qatıq daxil etməklə pəhrizinizi növbəti səviyyəyə qaldıra bilərsiniz.
– Xiyar
Xiyar demək olar ki, tamamilə sudan ibarətdir; Buna görə aşağı kalorili və doyurucudur. Gündəlik nahar rejiminə bir xiyar əlavə etməyə çalışın və yeməyinizlə birlikdə yediyiniz çörəyin miqdarını nə qədər azaltdığınıza baxın.
– Tünd şokolad
Pəhriz etmək çətindir. Sevdiyiniz şeylərdən tamamilə məhrum edəndə daha da çətinləşir. Pəhrizinizi bir az asanlaşdırmaq üçün şirin bir şeyə can atdığınız zaman tünd şokolad istehlak edin. Tünd şokolad digər şirin məhsullardan çox daha sağlam qida məhsuludur; Bu xüsusiyyətini tərkibindəki sağlam yağlara və aşağı şəkər tərkibinə borcludur. Bəzi araşdırmalar hətta tünd şokoladın ürək sağlamlığı üçün faydalı olduğunu göstərir.
– Badam
Badam qoz-fındıq arasında ən az kalori ehtiva edir. Onların tərkibində çoxlu protein və sağlam yağla var; Badam E vitamini ilə də çox zəngindir.
– Avokado
Tez-tez salatlarda, souslarda və tostlarda öz yerini tapan avokado son dərəcə zəngin bir doymamış yağ, kalium və antioksidant mənbəyidir. Bu vitamin və minerallar xolesterini və ürək xəstəliyi riskini aşağı salmaqla ürək-damar sağlamlığını dəstəkləyir.
– Kök
Kök ürək üçün ən faydalı tərəvəzlərdən biridir. Yerkökün göz sağlamlığına təsiri hər kəsə məlumdur; Bununla belə, onun azad radikallara qarşı mübarizəsini diqqətdən kənarda qoymaq olmaz. Kökdə olan bol vitamin və minerallar xərçənglə mübarizədə, sümük və ürək sağlamlığının qorunmasında son dərəcə təsirlidir./unikal
www.yenicag.az