Amerikalı alimlər xərçəngin inkişafına səbəb olan məhsulları müəyyən edə biliblər. Bu hamıya “ağ ölüm” adı ilə məşhur olan ərzaqdır.
Yenicag.az xəbər verir ki, alimlər şəkər və saxarozanı xərçəngin əsas provokatoru hesab edirlər. ABŞ-ın Anderson adına Onkologiya Mərkəzindən olan mütəxəssislər bunu siçanların üzərində sadə təcrübə aparmaqla sübut ediblər. Kəsəyənlər iki qrupa bölünüblər: birinci qrupdakılar karbohidrat pəhrizinə oturdulublar. Onları əsasən qarğıdalı şirəsi ilə qidalandırıblar. Bu zaman şəkərlərin miqdarı Avropa sakinlərinin istifadəsinin analogiyası üzrə müəyyən edilib. İkinci qrupdakılar polisaxaridlərlə – sadə dildə desək, nişasta ilə qidalanıblar.
Təcrübənin gedişi zamanı onkoloqlar siçanlarda şişlərin sürətli artımını və ağciyərlərin metastazını aşkar ediblər. Məsələ ondadır ki, qanda qlükozanın səviyyəsinin daima artması fasiləsiz iltihaba səbəb olur və nəticədə xərçəng hüceyrələri inkişaf edir. Şübhə yoxdur ki, şəkər kanserogenezə aparır.
Alimlər sadə həqiqətlərə laqeyd qalmamağı, şəkər istehlakının miqdarını azaltmağı məsləhət görürlər. Hansı ki, şəkər konfetlərdə, cemlərdə, desertlərdə və çörək məhsullarında var.
e-tibb.az