!Reklam
!Reklam – Sol
Koronavirus
!Reklam – Sag
!Reklam – Arxiv

Yayın sevimli yeməyi: isti təndir çörəyi, pendir və qarpız - Fəsadları da var

!Reklam – Yazi

 

Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Yeşim Özcan qarpız-pendir birləşməsinin həddindən artıq istehlak edilməməsi lazım olduğunu vurğulayaraq, “Bu ikili gündə bir dəfə qəlyanaltı, həftədə isə ən çoxu 3-4 dəfə istehlak edilə bilər. Həddindən artıq bir sıra problemlərə səbəb ola bilər” dedi. dəridəki sızanaqlardan tutmuş qan şəkərinin yüksəlməsinə və qaraciyər yağlanmasına qədər.” “Bu baş verə bilər” deyə xəbərdarlıq edir.

Tərkibində zəngin su olan qarpız sərinləmək üçün ən çox seçilən meyvələrdəndir. Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Özcan da qarpızın tərkibindəki kalium səbəbiylə əzələ və oynaq ağrılarına yaxşı olduğunu açıqlayaraq, “Xüsusilə idmandan sonra qarpız suyu içmək əzələ sistemi üçün çox faydalıdır” deyir.

Qarpız bir çox faydalarına əlavə olaraq yüksək şəkər tərkibli bir meyvədir, buna görə də həddindən artıq istehlak xüsusilə diabet xəstələri üçün həyəcan təbili çala bilər.

Bu səbəbdən qarpızla birlikdə yaxşı bir zülal qaynağı olan pendir istehlakının qan şəkərini tarazlaşdırmağa və toxluq müddətini uzatmağa kömək etdiyini qeyd edən Özcan, bu ikilinin pəhrizlərdə qəlyanaltı üçün ən uyğun variantlardan biri olduğuna diqqət çəkir.

Yeşim Özcan, qarpız və pendiri yemək olaraq tək istehlak etməyin zərərlərinə toxunaraq, “Qarpızda şəkər yüksək olduğu üçün insulin ifrazını artırır və qarın ətrafında piylənməyə səbəb olur. Həddindən artıq pendir istehlakı çox yağ və duz qəbul etmək də ola bilər. Bədənə, yəni kökəlməyə görə “Qarpız-pendir birləşməsinin porsiyon ölçüsünə diqqət yetirilməlidir” deyə xəbərdar edir.

Yaxşı, ideal porsiya ölçüsü nədir? İki nazik dilim qarpız və bir dilim pendirin qəlyanaltı olaraq kafi olacağını söyləyən Özcan, iştahı idarə etmək üçün ən yaxşı vaxtın günorta qəlyanaltısı olduğunu qeyd edir.

Bu tövsiyələr nəzərə alınmadıqda müxtəlif sağlamlıq problemlərinə rast gəlindiyini açıqlayan Yeşim Özcan bu mövzuda belə məlumat verir: “Qarpız həddindən artıq istehlak edildikdə qanda şəkər tarazlığı pozulur, daha sürətli aclıq və həddindən artıq yemək olur. Bundan əlavə, Mədə və bağırsaq nizamı təsirləndiyi üçün qaz və şişkinlik kimi problemlər yaranır.” “Başqa bir təhlükə də odur ki, qarpızdakı həddindən artıq şəkər qaraciyərin yağlanması kimi problemlərə səbəb ola bilər yüksək yağ tərkibinə görə artıq çəki”./Saglamolun.Az/

 

COP29

www.yenicag.az

286
!Reklam – Single 02
Ads
!Reklam – Arxiv